YUMURTANIN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ

Yumurtanın içerdiği besin değerleri

Yumurta,günümüzde neredeyse hepimiz için günlük besin ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz açısından en ucuz besinler arasındadır.Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen insanlar protein ihtiyaçlarını karşılamak için ucuz ve hesaplı bir besin olan yumurtaya yönelmektedirler.Gerçekten yumurtanın beyazı protein açısından oldukça zengindir.Bir yumurtanın içerdiği proteinin yaklaşık olarak %60’ı beyazında bulunmaktadır.Yumurtanın sarısı ise geri kalan protein ile birlikte yumurtanın tüm yağını içerir.Fakat insan vücudu açısından gerekli olan vitaminlerin ve besinlerin çoğunu da içermektedir. Şimdi sizlere yumurtanın beyazının ve sarısının besin değerlerini göstermek istiyorum.

                   Yumurta Beyazı                     Yumurta Sarısı
Kalori1654
Yağ(g)05
Kolesterol(mg)0210
Sodyum(mg)558
Karbonhidrat(g)01
Şeker00
Protein33
Vitamin A (IU)0245
Vitamin B12(mcg)00,3
Vitamin D (IU)018,2
Kalsiyum (mg)2,321,9
Folat (mcg)1,324,8
Potasyum (g)53,818,5
Selenyum (mcg)6,69,5
Omega-3 (mg)038,8



    1. Yapılan araştırmalara göre günlük olarak tüketmeniz gereken maksimum kolesterol miktarı 300 mg olmalıdır.Bu değerler spor yapmayan kişiler için belirtilen değerlerdir.Eğer spor yapıyorsanız tüketebileceğiniz kolesterol miktarı da artış gösterebilir. Bu nedenlerden dolayı spor yapmayan bir kişinin gün içerisinde tüketmesi önerilen yumurta miktarı maksimum 2 adet olmalıdır. Yukarıda verilen değerler çiftlikte yetiştirilen tavuk yumurtaları içindir.Fabrikada üretim yapılan yumurtalarda Omega 3 besin değeri ciddi olarak azalır.
      Tabloya göre değerlendirme yapmak gerekirse sadece yumurta beyazı tüketmenin de doğru olmadığını rahatlıkla görebiliriz.Çünkü yumurtanın sarısında A, B12 ve D gibi vitaminlerin bulunmaktadır.Ayrıca yumurta yukarıdaki belirttiğimiz rakamların dışında az bir oranda da E vitamini bulundurur.Vücut geliştirme sporu yapan bir bireyin sabah kahvaltısında 4-5 yumurta yediğini düşünürsek, bu yumurtaların en fazla 2 tanesini sarısı ile birlikte tüketmesi gerekmektedir.Tabloyu incelediğimiz zaman yumurtanın sarısında 5 gram yağ olduğunu görüyoruz.Yumurtanın içermiş olduğu bu yağın 2 grama yakını kolesterole sebep olan yağdır.Bu oran çok fazla bir oran değildir.Yüksek protein değeri içeren besinlerin çoğunda az miktarda da olsa doymuş yağ bulunur.

      Yumurtanın Beyazı ve Sarısı

      Yumurta en ucuz ve en verimli protein içeren besinler arasındadır.Proteininin kalitesi açısından diğer besin kaynaklarından üstündür. Önemli derecede protein içeren diğer besinler ile karşılaştırıldığında da açık ara öndedir.Yumurta %94, süt %85, balık %75 ve kırmızı et %74 oranında kaliteye sahiptir. Sporcular eğer diyet dönemindeyse yumurtanın sarısını minimum düzeyde tüketmelidir.Normal zamanlarda ise günde en fazla 2 adet tüketmelisiniz.

      Sporcular Ne kadar Tüketebilir

      Yumurta her gün herkes tarafından tüketilebilir. Özellikle sporcuların her gün en az 3-4 adet yumurta tüketmesi kaliteli protein alımını sağlayarak metabolizmanın daha düzenli çalışmasını sağlar.