ÇİKOLATA NIN FAYDASI MI ZARARI MI ÇOK?



916cikolata.jpg


Procyanidin ve epicatechin denilen flavonoidler içerir. Flavonoidler polifenoller olarakta bilinen 
antioksidan grubunun bir parçasıdırlar . Bitter çikolata , çay , kırmızı şarap , çeşitli meyve ve sebzelerde bulunurlar.

Kan pıhtılaşma riskini azaltır , kalpte ve damarlarda kanın akış hızını arttır ve yüksek kan basıncını düşürebilir . Beyindeki serotonin ve endorfin seviyelerini arttırarak ruh halini iyileştirir .
Kalsiyum , bakır , potasyum , magnezyum gibi çeşitli mineralleri barındırır .

Çikolata içindeki yağ oleik asit ve stearik asitten oluşur . Oleik asit ( tekli doymamış yağ asidi ) kandaki kötü kolesterol ( LDL ) miktarını azaltmaya yardımcı olabilir ve stearik asitte bir doymuş yağ olmasına rağmen kan kolesterolünü düşürmez veya yükseltmez. Bitter çikolata iyi kolesterolüde ( HDL ) yükseltebilir.

Çikolata da bulunan yağlarda diğer yağlar gibi kalorilidir , aşırıya kaçıldığında kilo aldırır. En az % 60-70 kakao içeren çikolataların tüketilmesi gerekir . % 72 kakao içeren bir çikolatanın 100 gramında 24 g şeker vardır . Amerikan Kalp Derneğine göre kadınlar için günlük şekerden gelen kalorinin maximum 100 erkekler içinde 150 olması gerekir . Günlük 100 gramlık bir bitter tüketimi kadınlardaki günlük limitin %100 ünü erkeklerde 2/3 ünü kapatır . Fazla şeker alımı diş çürüğü , kalp problemleri ve artmış obezite riski ile ilişkilidir .

Günde 25 gramdan ( 2,5 kare gibi ) fazla tüketmemeye çalışın . Veya 3 günde bir 20 g kadar .

Sütlü çikolatalarda süt antioksidanları bağlar . Bu açıdan antioksidan yararını elde etmek için 
bitter çikolatayı da süt ile tüketmemek gerekir . Beyaz çikolatada da kakao bulunmaz , antioksidan için iyi bir kaynak değildir .

En yüksek antioksidan kapasite :
Kakao tozu ( kakao oranı : % 88-96 ) > Bitter çikolata ( kakao oranı : % 45-80 ) > Sütlü çikolata ( kakao oranı : % 5-7 ) > Beyaz Çikolata ( kakao oranı : % 0 )

Bitter çikolata kafein içerir. 100 gram % 72 kakao içeren bir çikolata 80 mg kafein içerir . Günlük 200 mg dan fazla kafein almamak gerekir . Daha büyük bir bar günlük kafeinin 1/3 ünü karşılayacak demektir . Duyarlılığı olan kişilerin bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekir.

Çikolata okzalat içerir , idrarla okzalat atımında artışa yol açar bu da böbrek taşı oluşma riskini arttırır. Taş oluşumuna yatkın bireylerde okzalat alımını azaltmak gerekir. Bitter çikolata doğal bir kimyasal olan tiramini içerir. Bazı çalışmalar migreni tetiklediğini öne sürer ancak herkes tiramine duyarlı olmayabilir . Bireyin kendi takibini yapması gerekir.


Bir gıdanın yarar veya zararından bahsederken tükediltiği miktar önemli bir konudur. Çikolata insanın ihtiyaç duyduğu bir gıdadır. Beyinde serotonin salgılanmasında önemli bir rol oynar. Buda insan sağlığı için çok önemlidir. Bitter çikolata, yeşil çay ve üzümün bağışıklık sistemini güçlendirdiği kadar bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bitter çikolatanın antioksidan etkisi mevcut. Yapılan bazı araştırmalara göre 50-70 gram civarında tüketilen bitter çikolata sağlığa yararlı olup yenmesinin herhangi bir zararı olmadığı yönünde. 

Çoğu insan çikolata beni şişmanlatıyor diye yemiyor, çikolatadan uzan durup bir kenara kaldırıyor. Bu çok yanlış bir durumdur. Nedenlerini doğru bir şekilde belirleyip çok miktarda değil az miktarda tüketilmesi gerekiyor. Fındık, fıstık vs. gibi kuruyemişlerle çikolata birleştiği zaman kalorisi artıyor ve kilo sorunları olan insnalarda obezite gibi tehlikeli bir hastalığa neden oluyor. Günde tüketeceğiniz çikolata miktarı çok önemli. Mesela günde 200 gram çikolata yemek çok zararlı. Bitter çikolata dışındaki diğer çikolatalardan tüketiyorsanız bunları yarı yarıya düşürün. Mesela 100 gram çikolata yiyorsanız 50 gram yapın. 

Unutmayın çikolata sağlığa yararlı bir gıda ama fazlası hastalıklara yol açabilir. Türkiyede yapılan bir araştırmaya göre en çok kare, baton ve tablet çikolatalar tüketliyor. İkramlık çikolatalar en çok tüketilen çikolata çeşitleri arasında 2. sırada yer alıyor. Türkiyede Türk insanı en çok sütlü çikolataları ve antep fıstıklı çikolataları tercih ediyor. Onların ardından fındıklı çikolata ve bitter çikolatalar geliyor. En sağlıklı çikolata bitter çikolata olarak öne çıkıyor. Uzmanlar diğer çikolatalara oranla bitter çikolatanın daha faydalı olduğunu söylüyorlar. Nedeni ise bitter çikolatada şeker oranı düşük, kakaosu yüksek ve katkı maddesinin az olması olarak söyleniyor.