STARBUCKS ve KALORİ




Diyet mi yapıyorsunuz?


O zaman başlayalım Starbucks'ta neredeyse kalorisi yok denilecek kadar 3 içecek var esasında; F
iltre Kahve (Brewed Coffee), Caffe Americano ve Espresso. Düşük kalorili olmaktan da öte kendinize gelmenizi sağlayacak, gerçek kahve tadını verecek olan bu 3 güzel ürün özellikle sabahları içimi uygundur.

Ürünlerin içeriğine ve kalorilerine girmeden önce şunu belirtmekte fayda var ki Starbucks'ta ürünleri alabileceğiniz 4 çeşit boy var. Short, Tall, Grande, Venti. 

Büyüklüklerine bakacak olursak;
Short Boy: 237 ml
Tall Boy: 355 ml
Grande Boy: 473 ml
Venti Boy: 606 ml

Orta boy kahve içtiğinizde neredeyse yarım litre kahve içmiş oluyorsunuz haberiniz olsun :)

Filtre kahve (Brewed Coffe): Günün kafeinli ya da kafeinsiz filtre kahvesi. Short Boy 3 kalori, Venti Boy ise sadece 6 kalori. Eğer filtre kahve sevenlerdenseniz kalori ve lezzet açısından müthiş bir tercih .

Caffe Americano: Yoğun espressonun sıcak suyla inceltilmesinden elde ediliyor. Filtre kahveye göre nispeten daha yumuşak bir içime sahip. Americano da oldukça düşük kalorili içeceklerden. Short boy 6, Tall boy 11, Grande boy 17, Venti boy ise 23 kalori.

Espresso: İtalyanların vazgeçilmez kahvesi espresso, güne zinde başlamanın en enerjik yolu. Özel kavrulmuş yoğun bir kahveden elde ediliyor.Solo espresso 6 kalori, double(doppio) espresso ise sadece 11 kalori.

Bunların yanında pek tercih edilmeyen Coffe Press çeşidi var. Bu da sizin tercihinize bağlı olarak seçeceğiniz çekirdek kahvesinin kahve presinde 1 kişilik, 2 kişilik ya da 3-4 kişilik olarak demlenmesinden elde ediliyor. 

Ne Sade Kahve ne de Sade Çay diyenlere..

Chai Tea Latte:  Ambiyane tabirle "sütlü çay" diyebiliriz bunun için. İlk duyduğunuzda ve daha tatmamışsanız kulağa kötü gelebilir, lezzetsiz gelebilir ve hemen burun kıvırabilirsiniz ama kıvırmayın! Bu akla gelen sütlü çaylardan değil Aromasıyla, içeriğiyle, hele ki bir de üstüne nane şurubu ekletirseniz daha da müthiş olan tadıyla kalori canavarıdır. 

C
hai Tea Latte'nin de kalori bazında pek masum olduğu söyleyenemez Short boy 129, Tall boy 194, Grande boy 255, Venti boy ise 322 kalori. Doğru bir tercih yapıp "yağsız" sütten yapılmasını istersek bu değerler sırasıyla 103, 154, 204 ve 256 kaloriye düşüyor. 

Caffe Misto
: Pek içilmeyen ve pek bilinmeyen bir kahve çeşidir bu Starbucks'ta.  Günün filtre kahvesinin buharla ısıtılmış süt ile karıştırılmasından elde edilir. Short boy 65, Tall boy 97, Grande boy 126, Venti boy ise 160 kalori içeriyor. Yağsız süt tercihinizde ise sırasıyla 37, 56,74 ve 92 kaloriye düşüyor.

Caffe Latte:
Espressonuz ile buharda ısıtılmış sütün muhteşem karışımı bize latte lezzetini sunuyor. Kalori olarak elbette biraz daha tuzlu  Short boy 113, Tall boy 176, Grande boy 223 kaloriye sahip. Eğer akıllılık yapıp "yağsız süt" tercih ederseniz bu sırasıyla 67, 102, 131 kaloriye düşüyor. Yağsız sütten yapılan Venti boy Caffe Latte ise 168 kaloriye sahip.

Cappuccino
: Latte ile beraber kalori/lezzet oranlarında en düşüklerden bir İtalyan klasiği daha Capuccino. Latteden farkı ise espresso ile buharda ısıtılmış ve bu sefer "köpürtülmüş" süt ile elde edilmesi. Kalori olarak baktığımızda Short boy 92, Tall boy 108, Grande boy 136, Venti boy 184 kalori içeriyor. Yine bana göre tat farkı yaratmayan "yağsız" yani non-fat süt kullandığınızda bu değerleri sırasıyla 55, 64, 82 ve 109 kaloriye düşüyor.

Caramel Macchiato
:.Vanilya şurubu , buharda ısıtılmış süt, süt köpüğüne eklenen espresso ve karamel ile hazırlanıyor. Short boy 137, Tall boy 201, Grande boy 269, Venti oy 337 kalori. Pek de masum değilmiş .Yine "yağsız" süt tercih edersek, sırasıyla 97, 142, 193 ve 239 kaloriye düşüyor caramel macchiato tercihimiz.

Caffe Mocha (kremalı)
 : Mocha sosu, espresso, buharda ısıtılmış süt ve krema ile hazırlanıyor bu ürün. Vereceğim kalori değerleri krema içeren mocha için ama elbette krema tercih etmeyerek kaloriyi ciddi anlamda azaltabilirsiniz. Kalori değerlerine baktığımızda Short boy 191, Tall boy 281, Grande boy 353, Venti boy ise 437 kalori. Yağsız süt tercih edersek sırasıyla 153, 219, 277, 336  kalori! Bu kalorinin çoğunluğunun kremadan geldiğini unutmamak gerek, kremayı çıkarttırdığınızda gayet rahatlıkla içebilirsiniz 

White Chocolate Mocha ( kremalı ) : Beyaz çikolata sosu, espresso, buharla ısıtılmış süt ve krema diyebilirim. Short boy 260, Tall boy 383, Grande boy 489, Venti boy ise 608 kalori.  Yağsız süt tercih ederseniz sırasıyla 222, 322,414 ve 507 kalori. Bence yine kurtarmıyor  En iyisi kremasız yapılmasını rica ederek oranın düşmesini sağlayın, hoş yine bile kayde değer bir kalori alıyoruz maalesef.

Premium Hot Chocolate (kremalı ) :
 Bazıları da klasik sever ve sıcak çikolataya oldukça düşkündür. Ben de pek severim esasında. Starbucks'ın özel toz karışımı , krema ve kakao tozunun birleşiminden oluşur. İçerisinde soya vardır, alerjisi olanlar dikkat! Kalori olarak Short boy 293, Tall boy 433, Grande boy 556, Venti boy ise 690 kalori! White Chocolate Mocha'dan bile fazla! Yağsız süt tercih edersek, sırasıyla 267, 393, 505 ve 624 kalori oluyor. Kremasız tercih edersek bu oran daha da düşer elbette.

 
Frappuccinolar da benzer özellik gösteriyor sıcaklarıyla. Aromalı Frappucinolar elbette daha fazla kalori ve yağ içeriyor. Krema varsa da mutlaka kremayı çıkartmak gerekiyor düşük kalori almak gibi bir derdimiz varsa.

Kahvelerinizi kafeinsiz ya da kafeinli olarak tercih edebiliyorsunuz ya da kahvelerinizin içine "şurup" ekletebiliyorsunuz. Tadı elbette güzelleştiriyor ama onların da ekstra kalori ve yağ kattığını unutmamak gerek. Laktoza karşı alerjiniz varsa laktossuz süt seçenekleri her şubede olmasa da çoğu şubede mevcut.Eğer uyanmaya ihtiyacınız varsa, espresso içeren ürünlerde daha fazla espresso da tercih edebiliyorsunuz.

Esasında işin özeti sütlerimizin yağsız olması, içerisinde varsa krema ister sıcak, ister soğuk içecek olsun kesinlikle kremasız hazırlanması ve olabildiğince daha sade ve aromasız içeceklerin tercih edilmesi en doğrusu olacaktır.