SAĞLIKLI ABUR CUBURLAR














İnsanlar ana öğünlerin dışında kan şekerlerinin düşmemesi adına ve açlık hislerini bastırmaları adına geçici tokluk hissi veren besinlerden yardım almaktadır. Bu besinlerin çoğu kişi tarafından sağlıksız içeriklere sahip olan çeşitleri seçilse de oldukça sağlıklı olan ve kilo aldırmayan abur cuburlar ile açlık hissi bastırılabilmektedir.
Fazla kilo sorununun ana sebeplerinden bir tanesi de televizyon karşısında, bilgisayar karşısında ve can sıkıntısı durumlarında vakit geçirebilmek adına yağlı, tuzlu ve şekerli olan gıdaları tüketmek olmaktadır.

Sağlıksız ve kilo aldırma özelliklerine sahip olan abur cuburlar;Yüksek oranlarda yağ ve tuz içeren cipsler şeker oranı yüksek olan çikolatalar doymuş yağ oranı içeren asitli içecekler yağlı, tuzlu ve şekerli bisküviler, çekirdek gibi hem cildi olumsuz etkileri olan hem de yüksek yağ oranından dolayı kilo alımına neden olan çerezler ve şekerlemeler olmaktadır. 

Kilo aldırmayan sağlıklı abur cuburlara örnek olarak;  Aşağıda ki besinler örnek verilebilir;


1. Havuç ve kuru üzüm: A vitamini sağlayan havuç kan basıncınızı düşürmeye yardım eder ve sağlıklı dişlere sahip olmanızı sağlar. Kuru üzümün ise mükemmel antioksidan yararı vardır. Ananas da bağışıklık sisteminizi geliştiren C vitamini sağlar. Sağlıklı bir abur cubur yapmak için az yağlı sade yoğurdun içine biraz havuç rendeleyin, kuru üzüm ile doğranmış ananas ekleyin.

2. Kuru üzüm + leblebi karışımı = 1’ er çay bardağı karıştırıp çantamıza koyabileceğimiz bu karışım bir şeyler atıştırmak istediğimizde keyifli ve besin değeri yüksek tatminkâr bir abur cubur olacaktır.

3.kavrulmamış badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler, kuru kayısıkuru incir ve çeşitli meyve kuruları,

4.Tam tahıllı bisküviler, taze sıkılmış meyve suları, mevsimlere göre yenebilecek taze meyveler, havuç ve salatalık gibi atıştırmalık sebzeler verilebilir.

5. Ceviz = omega- 3 zengini ceviz, tok tutmasının yanında metabolizmamızı hızlandırıp yağ yakmayı kolaylaştırır. Ve ayrıca zinde, enerjik olmamızı sağlar, algı düzeyimizi arttırır. Aralarda 1 avuç cevizi 1 adet elma veya taze her hangi bir meyve ile beraber tüketmek daha hızlı kilo vermemizi sağlar.

6. Peynir+ ekmek + maydanoz ile sandviç = peynir+ ekmek ikilisi birde yeşillik ve çiğ sebzeyle karıştırılırsa metabolizmamızı hızlandırmak da ve kilo vermemizi kolaylaştırmakta rakip tanımaz. 

7. Yoğurt + maydanoz karışımı = yoğurttaki kalsiyum yağ yakmayı tetiklediği gibi aynı zamanda ödemi azaltıp,  dolaşımımızı açarak kilo vermemizi kolaylaştırır. Gece yatmadan yoğurda maydanoz karıştırarak yersek,  yavaşlayan metabolizmamızı açar kilo vermeye ivme kazandırmış oluruz.  

 8. Yoğurt + yulaf ezmesi + ceviz = yulaf ezmesinin içerdiği lifin yapısı farklı olup sindirim sistemini farklı düzeyde çalıştırır. Böylece sindirim sisteminde olan problemleri aşmamızı kolaylaştırır. Ceviz ve yoğurt ile yulaf ezmesi metabolizmamızın maksimum düzeyde çalışması için en iyi anahtardır.

9. Meyveli probiyotik yoğurt  = pratik ve eğlenceli bir abur cubur olan meyveli yoğurtların probiyotik lif içerenlerini tercih etmeliyiz. Böylece bağışıklık sistemimizi de güçlendirmiş oluruz.

10. Ayran = En sağlıklı içecek. Serinletecek soğuk bir içecek içmek istediğimizde gazlı ve şekerli içeceklerle kıyaslanamayacak değerde bir içecek. Soda + ayran olarak tüketmek çok yoğun terlediğiniz çok su kaybettiğiniz dönemlerin tamamlayıcısı. 

11. Süt = sade su gibi içmek yerine imkan olduğunda sıcak içmek daha kalıcı bir tokluk sağlar. Neskafe, Türk kahvesi veya kakaoyla karıştırmak da lezzetini çeşitlendirdiği gibi yapısında bulunan kafeinden dolayı metabolizmamızı bir miktar hızlandırır.

12. Süt + bitter çikolata = Çikolata mutlu eden ve metabolizmamızı hızlandırabilen keyifli bir abur cubur. Sütle birlikte ölçülü miktarda çikolata tüketmek kilo verme hızını oldukça yükseltiyor.


  
Sağlıklı atıştırmalıklar ile gün içerisinde kendinizi daha enerjik hissedebilir, atıştırmalıklar yüksek yağ, tuz ve şeker oranından uzak olduğundan dolayı fazla kilo alımı engellenebilir ve tokluk hissi yaratılarak ideal kiloyu koruma şansına sahip olunabilir.